Güvercin Bakımı
Güvercin bakımı, özen isteyen ve kuralları olan, güvercin meraklılarının titizlikle uyduğu bir işlemdir. Güvercin bakmak isteyen kişiler buna uygun kümesler hazırlamalıdır. Kümeslerin temizliğine, hijyenine dikkat etmelidir. Bunun için yeteri kadar maddi olanağa sahip olunmalı, sağlıklı damızlıklar bakılmalıdır. Ayrıca güvercin bakımı için zaman kavramı ve sportmenlik çok önemlidir. Çünkü güvercin meraklıları sahip oldukları güvercinlerle övünür, bazen aralarında yarışmalar düzenler. Bu tür kurallara uyulduğu takdirde, güvercin bakımında sorun çıkmaz.
Güvercin bakımında kümes nasıl hazırlanmalı?
Güvercin kümesleri onların rahat edeceği, tüm sağlık koşullarının sağlandığı ve güvercinlerin barınma ihtiyacını karşılayacak özellikte olmalıdır. Genel olarak kümesler bahçe kümesi, teras kümesi ve tavan arası kümesi olarak sınıflandırılır. Kümeslerin önü ılık rüzgarların estiği yere, sabah güneşini alabilecek konumda, ayrıca bütün gün güneş ışığından faydalanacağı şekilde ayarlanmalıdır. Bu koşulların sağlanması için kümesin yönü doğuya ya da güneydoğuya çevrilmelidir. Sabahları kümesin güneş alması sıcaklığı ayarlayacaktır. Kümeslerin içi güvercinlerin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmelidir.
Terasa ve bahçeye kurulan kümesler yerden 45 cm yukarıda olursa, alttaki sirkülasyon tam olarak sağlanır, aynı zamanda kümes tabanının kuru kalması da sağlanır. Güvercin bakımında en önemli konulardan biri kümesin içinin kuru kalmasıdır. Bu yüzden güvercinlerin etkilenmesine engel olacak şekilde, elektrikli havalandırma tertibatı hazırlanmalıdır. Bu şekilde bir tertibat yapılamazsa, kümesin önüne açılan havalandırma delikleri kullanılabilir. Eğer kümesin tavanına açılan delikler olursa da, bunlarda dışkı yüzünden oluşan kokuyu engeller.
Güvercin kümesinde bulunan yuvalar belli ölçülerde olmalıdır. Temizlikte sorun çıkmaması için bu önemlidir. Yani yuvada bir çift güvercin barınmalı, temizlik kolay yapılmalı, altı ızgaralı olmalı ve içine iki yumurtalık yerleştirilebilmelidir.
Aynı zamanda yuvanın önü kapatılabilecek kadar geni olmalıdır. En uygun yuva boyları 40X60X40 ile 40X70X40 ölçülerinde olur. Yuvalardaki çiftlerden bir yumurtalığa yattığında, diğerinde de öbür çift yavrularını büyütür. Yuvanın önüne de mamalık takılmalıdır. Böylece yavru bakımı daha kolay olur. Yuva altındaki ızgaralar da unutulmamalıdır. Böylece yemler dışkıyla kirlenmez, yuvalık daha rahat temizlenir ve enfeksiyonlardan güvercinlerin korunması sağlanır. Suluklarda yerden en az 50 cm yükseklikte olmalıdır. Bu sayede güvercinlerin suyu tozdan fazla etkilenmez. Güvercinlerin sudan geçen enfeksiyonlardan korunması içinde, suyun içine dezenfektasyon konulmalıdır. Yemliklerde devamlı temiz olmalıdır.
Güvercin bakımında temizlik ve hijyen önemlidir
Temiz ve hijyen kafeslerde güvercin bakmak, özellikle hastalıkların önlenmesinde, güvercinlerin sağlıklı olmasında önemlidir. Kümeste yerler, yuvalar, tünekler ve tüm ekipmanlar temiz olmalıdır. Yerdeki tozlar düzenli temizlenmelidir. Elin girmediği alanlara dezenfektan püskürtülmelidir. Zeminde aynı şekilde temizlenmelidir.
Güvercin bakmayı düşünenlere öneriler
Güvercin bakımında damızlık seçimine dikkat edilirse, sağlıklı yavrular alınır. Yavruların hayatta kalması sağlanır. Eğer güvercin bakmayı düşünüyorsanız, maddi olarak ta kendinizi hazırlamalısınız. Sadece güvercinleri almakla harcamalarınızı bitmez. Güvercin ilaçları, aşıları, yemleri, yem katkıları gibi ihtiyaçlarınızda olacak. Özellikle bazı ırklarda masraflarınız oldukça fazla olabilir. Eğer bu işi profesyonel olarak yapmayı düşünüyorsanız, kendinize detaylı bir plan yapmalısınız. Bunun için yeterince zaman ayırabilecek durumda olmalısınız. Güvercinleri belirli zamanlarda dışarı çıkarmalı ve uçurmalısınız.
0 yorum:
Yorum Gönder