Tüy dökümü devri güvercinin hayat standardını belirleyen en önemli faktörlerden biridir. İnsanlarda olduğu gibi saç dökülmesini andıran bir olay kuşlarda tüy dökülmesi şeklinde vardır ki tüy yenileme güvercinin ömrü boyunca devamlı olarak devam eder. Derhal her gün iyi mi ki insanların saçları dökülüp yerine yenileri geliyor ise kuşlarda da konum aynıdır. Fakat güvercinlerde ayrıca Ağustos ayının sonralarında başlamış olan ve Kasım ayı sonuna kadar idame eden yoğun tüy değiştirme dönemi vardır. Bu dönemde güvercinler baştan aşağıya yeninden giyinirler.
İyi bir tüy değişim sezonu ilerideki başarılı bir yarış sezonu için ve üretim devri için gereklidir. Muntazam bir tüy dökümü ve mükemmel yeni tüyler kuşların kaliteli bakımının, sağlıklı olmalarına işareitdir. Kuşlar hızlı bir zaman içinde tüylerinin tümünü yenilemek mecburiyetindedir. Tüy değişiminin standart düzeni, öncelikle boyundan başlar , sağrı ve arka kanat, gövde, sonrasında nihayet kuyruk. Güvercinlerin bu zaman zarfını başarılı bir düzende geçirmeleri için 4 önemli nokta vardır; bunlar:
Dinlenme: Tüy dökümü sezonunu sorunsuz tamamlamak için güvercinlerin performans, yavru yetiştirmeleri gibi faaliyetlerine ağustos ayı itibariyle son verilip, kasım ayı sonuna dek ara verilmesi tüy kalitelerini olumlu etkisinde bırakır.
Sağlık: İyi bir tüy devri geçiren güvercinler sağlıklı, sağlıklı güvercinler de iyi bir tüy dönemi geçirebilir. Yeni tüy büyümesini negatif etkileyecek ilaçlar vardır. Tüy dökümü esnasında kullanılacak ilaçların güvercinlerin tüy dökümüne zarar verip-vermeyeceğini öğrenmek gerekir; gerekirse tüy dökümü sezonunun sonuna kadar beklemek gerekir. Özellikle bazı iç parazit preparatları tüy dökme üzerinde kötü bir etkiye sahip olabilir.
Beslenme: Güvercin tüylerin yenilenmesi için tüm hammaddeyi yediği gıdalardan alır, dolayısıyla tüy dökme esnasında büyük oranda protein içeren baklagilleri birazcık daha yüksek içerik (yüzde otuz) ile kullanmalıyız. Proteinler yeni tüyler oluşturulması için en önemli hammaddedir. Yağlı tohumlar da tüy dökme esnasında yararlıdır.
Banyolar: Güvercinler tüy sezonu senenin herhangi bir zamandan daha fazla yıkanmak isterler. Yeni çıkan kalın tüy kökleri, dökülen pullar kuşları rahatsız eder; kaşıntılı hissettirir; güvercinler sürekli tüylere çeki seviye vermeye çabalar; banyo onların bu rahatsızlıklarından arınmaları, kendilerine çeki düzen vermelerine olanak sunar. Güvercinler minimum haftada bir kere banyo olmalıdır. Banyodan yararlanan kuşlar kendilerini belli ederler. Banyo sularına her vakit olduğu şeklinde bu dönemde de sirke konulması yarar sağlar.
Yukarıda belirtilen 4 önemli maddeye dikkat edilirse başarılı bir tüy devri geçirilebilir. Ayrıca tüy döneminde güvercinlere güvercinler için üretilen multivitamin desteği de sağlanmalıdır. Bir öteki önemli mevzu ise şudur: Tüy dökümü döneminde salmalarda ve kümeslerde her zamankinden daha fazla toz ve her zamankinden daha fazla tüy oluşmaktadır. Bu toz ve tüyler hem güvercinler için bununla beraber yetiştiriciler için özellikle solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Bundan dolayı salmaların ve kümeslerin en az haftada bir kez temizlenmesi gerekmektedir. Kümesler ve salmalar önce dezenfektan ürünleri ile nemlendirilir peşinden lüzumlu süpürme işlemi yapılır. Daha sonra pürmüz ile minik tüyler ve kalan tozlar yakılarak yok edilir son olarak ise tulumba vasıtasıyla gerekli dezenfekte işlemi tekrarlanır.
0 yorum:
Yorum Gönder