Yavru Güvercin Bakımı
Mart 24, 2017 by Ali kamazYavru Güvercin Bakımı
sahip oldukları güvercinlerin yumurtlaması, güvercin sahipleri için tarifi mümkün olmayan bir keyiftir. Bu keyifli sürecin, hem erişkin güvercinler bununla birlikte yavru güvercinler için güvenli ve sağlıklı geçmesi için, güvercin sahiplerinin her zamanki özenlerinden birazcık daha fazlası gerekmektedir.
Yavru güvercinler, yirmi gmeşhurk bir kuluçka devri nihayetinde yumurtadan çıkarlar. Bir ay sonundaysa, yavru güvercinler yetişkin bir güvercin haline gelmiş olurlar. Gene bu bir ay daha sonra artık kendileri yem yemeye; dolayısıyla kendi yaşamlarını hiçbir desteğe ihtiyaç duymaksızın idame ettirebilme becerisine kavuşmuş olurlar. Sadece gene de beslenme süreçlerinde kullanılacak olan yemler, yumurtadan çıkmalarından itibaren ilk üç ay, güvercin yavrusu yemlerinden tercih edilmelidir. İlk ay anne ve baba güvercin tarafından ağız yöntemiyle beslendiğini hesaba katarsak, ilk aydan sonraki iki ay yavrulara verilecek olan yemin özellikle yavru güvercin yemi olmasına özen gösterilmelidir. Unutulmamalıdır ki, güvercin ilk üç ay içinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek büyürse, yetişkin güvercin olduğunda da hastalık ve mikroplara karşı çok daha dirayetli olacaktır.
Yavru güvercinler yumurtadan çıktıktan itibaren ilk haftalarda ana-baba güvercinlerinin kursaklarından salgılanan, halk dilinde maya adında olan güvercin sütü ile beslenirler. Proteince yüksek değerlere sahip olan bu kursak sütü, yavru güvercinin bu birkaç günde gelişmesine pozitif yönde katkıda bulunur. Bu nedenle asla ve asla yavru güvercin, yumurtadan çıkmış olduğu alandan alınmamalıdır. Yavrunun hayata merhaba dediği ve ana ve baba güvercin tarafınca beslenmekte olduğu dönemde, yetişkin güvercinlerin beslenmesine büyük özen gösterilmeli, sabah ve akşam tertipli olarak iyi yemlenmeleri sağlanmalıdır ki, onlar da yavruları için kuvvetlendirici besin üretebilsinler.
Güvercin sahiplerine düşen en büyük mesuliyet, yavru güvercinlerin ilk bir aylık süreçlerinde, onlara takviye vitamin ve mineraller vererek, yavrunun sağlıklı bir şekilde gelişebilmesini sağlamaktır. Vitamin deposu yavru güvercin haplarından birer tablet verilerek uygulanan bu takviye, yavrunun bağışıklık sistemini de kuvvetlendirmektedir.
Yavru güvercinlerin, on beş günlük olmalarından itibaren, yuvalıklarına yem konmalıdır. Yahut yirmi bir gmeşhurk olmalarından itibaren yuvalıklarından yere indirilip, ana ve baba güvercinlerin nasıl yemlendiklerini görmeleri sağlanmalıdır. Bu sayede, yavru güvercinler kısa bir süre içinde kendi adım atarına yem yemeyi öğrenebileceklerdir. Bu süreçte özellikle ilk hafta yavruların önünde sürekli su ve yavru güvercinlere uygun yem bulundurulmalı ve yavruların yemlenip su içtiklerinden kesin olunması gereklidir. Her hafta önündeki yem oranı azaltılarak, yine yavru güvercinin beslenme sürecini keşfetmesi ve öğrenmesi sağlanmalıdır. Eğer ki güvercin yem yiyiyor; fakat sudan uzak duruyorsa, yavru güvercine suyu keşfettirmek, güvercin bakıcısına düşmektedir. Bunun için, yavru güvercini hassas bir şekilde tutup, gagasını çok hafifçe suya batırıp çıkartma yöntemi uygulanabilir.
Etiketler:
Yavru Bakımı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder